De Hand Schudden

Kort voordat mijn vrouw en ik in 2008 werden uitgezonden naar het buitenland ging ik op persoonlijk gesprek bij potentiële financiële partners. Vóór die tijd hadden we een groepsoproep gedaan in de kerk. Met een niet compleet doelbedrag ging ik bij mensen langs. Wat vond ik dat spannend! Misschien wel eng...

Eén van de eerste keren herinner ik me nog goed dat ik verlegen met de presentatie bij mensen op de bank zat. “Wie ben ik dat ik deze vraag mag stellen?” “Mag ik hiervoor mijn hand ophouden?”

Ik verstopte mijn onzekerheid achter een dichtgetimmerde powerpoint-presentatie vol met dingen die ik ging doen, een ingewikkeld visiestatement van de organisatie en een te abstract missiestatement van het team. Lang gepraat over wat er in de studentenwereld nodig is voor het Evangelie. Uiteindelijk liet ik de vraag weg dat het werk geld nodig heeft… Ik vond het te spannend om te vragen of ze geld wilden geven.

Maar, als Jezus zegt: “Het is beter te geven dan te ontvangen” dan zit ik met mijn investeringsvraag aan de verkeerde kant van de vergelijking. Het is beter voor mijn nieuwe financiële partner om te geven dan voor mij om te ontvangen.

Vanavond ga ik op visite bij een oud-collega en ik kijk nog even naar mijn presentatie. Korte puntjes; verhalen uit het veld. Bovenal de innerlijke overtuiging dat zij het nodig heeft om naar God te gaan met de vraag die ik meegeef: Wil je nadenken en bidden of je financieel partner wilt worden met een bedrag van ‘X’ euro per maand? Wat het hopelijk uitwerkt is dat zij met haar man naar God gaat met de vraag: Hoeveel heeft U ons gegeven voor onszelf en hoeveel om door te geven aan anderen? En als het dan bij iemand anders terechtkomt dan bij mij, dan word ik daar ook blij van. Want het is beter te geven dan te ontvangen.

Het grote verschil? Ik ga niet meer met ‘opgehouden hand’ langs om te vragen voor ondersteuning. Ik strek hem uit en ik schud stevig de hand van de ander als gelijkwaardige partner in het werk in Gods Koninkrijk.


Geschreven door Leendert de Jong, verscheen in Ideaz in 2018